идиличен

идиличен
прил. - патриархален, пастирски, селски, прост, естествен, непокварен, чист, наивен, тих, спокоен, мирен
прил. - пасторален

Български синонимен речник. 2013.

Игры ⚽ Поможем сделать НИР

Look at other dictionaries:

  • идиличен — (грч. eidyllion) селски едноставен, природен, наивен и нежен, безгрижен, сталожен, што има карактер на задоволен и спокоен живот …   Macedonian dictionary

  • аркадски — (грч Arkadia) што е од Аркадија, односно пастирски, селски, наивен, идиличен …   Macedonian dictionary

  • буколика — (грч. bukolike) поет. песна во која на идиличен начин се прикажува пастирскиот, селскиот живот (особено кај римскиот поет Вергилиј), идила …   Macedonian dictionary

  • пасторала — (лат. pastorale) 1. уметничко дело (најчесто драмско, но и музичко, сликарско и др.) што го прикажува на идиличен начин пастирскиот живот 2. жанр од такви творби …   Macedonian dictionary

  • пасторален — (лат. pastoralis) 1. што се однесува на пасторала 2. што има црти на пасторала, пастирски, селски, идиличен 3. што се однесува на пастор (свештеник) и на неговите должности, свештенички, проповеднички пасторални писма пастирски писма на апостол… …   Macedonian dictionary

  • пастирски — прил. пасторален, селски, овчарски, идиличен, патриархален прил. чист, прост, непокварен, тих, мирен, наивен …   Български синонимен речник

  • пасторален — прил. спокоен, идиличен, прост …   Български синонимен речник

  • прост — прил. елементарен, опростен, несложен, примитивен, естествен, обикновен, еднообразен прил. скромен, непринуден, наивен, добродушен, доверчив, неблагороден прил. глупав, недосетлив, ограничен, простоват, простичък прил. просташки, парвеню,… …   Български синонимен речник

  • спокоен — прил. неподвижен, застоял, тих, мирен, несмутим, ненарушим, несмущаван, безбурен, безметежен, безтревожен, уталожен прил. равнодушен, безчувствен, невъзмутим, безучастен, безразличен, апатичен, безгрижен, сдържан, търпелив, нечувствителен,… …   Български синонимен речник

  • чист — прил. неоцапан, неизцапан, бистър, ясен, прозрачен прил. непримесен, естествен, натурален, същински, истински прил. непорочен, непокварен, нравствен, честен, неопетнен, неосквернен, девствен, невинен, идеален, непокътнат, платонически, идиличен… …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”